NEGENTIEN KLEINE FCM'ERTJES IN LISBOALISSABON... De vliegtuigzitjes en het hotel Borges waren al maanden gereserveerd en uit de mond van Stassart kwamen enkel nog wilde plannen en wegbeschrijvingen van het hotel naar alle discotheken en terug, en uiteindelijk is de trip van negentien FCM-spelers er inderdaad van gekomen en natuurlijk veel te snel voorbijgegaan. Alfabetgewijs vindt u hieronder een overzichtje van enkele opvallende momenten, met ook links naar verschillende fotoreeksen. Wie nog trefwoorden wil toevoegen, kan dit via het forum of via een mailtje naar fcmoorsel@yahoo.com. Veel plezier met de herinneringen!

Toegevoegde opmerking: de foto- en videolinks in de tekst werken niet meer. Je kan ze wel nog terugvinden op onze fotowebsite.


'All that happens in Lisboa, stays in Lisboa'.
Dat was het motto voor, tijdens en na de reis, maar MOOI NIET DUS! De volgende 25 letters van het alfabet geven ook de buitenwereld een impressie van welke bende de eerste ploeg er in Portugal van gemaakt heeft.

Bagage.
Van bij aankomst in Lissabon toonde Bolle hoe aanwezig hij tijdens de hele vijfdaagse zou zijn. Met nog een stuk baggage op de bagageband, dat hij nota bene al bekeken had, verklaarde hij doodleuk dat zijn baggage er niet bij was. Gelukkig was Carlos attent genoeg om hem te wijzen op de opvallende gelijkenis tussen de bagagenummers op zijn bagage en zijn vliegticket. (foto's - video)

Cultuur.
Zaken als de Belem-toren, het Castelo Alfama, de Museu's, het Praça de Espana, de Cultuur met grote C dus, die hebben we NIET gezien. Gelukkig kregen we dankzij de toeristenbus een korte impressie van al deze bezienswaardigheden, al beperkte de interesse van velen zich eerlijk gezegd tot andere 'schatten' (met lang haar en borsten). De foto's houden het wel op de cultuur... (foto's)

Drugs.
Hoewel ze om de 50 meter aangeboden werden ('Coca? Hasj?'), hebben wij daar niets mee te maken. De handel in deze genotsmiddelen bleek trouwens al snel (proefondervindelijk) niet in onze handen te zijn, maar wel in die van 'my black brothers'. Handen af, dus.

Estoril.
Het strand van Lissabon, een halfuurtje van het centrum vandaan. Lekker zonnen in meer dan 30 graden, nog wat 'bezienswaardigheden' (zie C) bekijken en in de - koude - zee duiken. Spijtig van de irritante donderbeestjes/zandvlooien/wat het ook waren... Minder irritant was Senne, die voor de gelegenheid zijn 'Gay is okay'-uitrusting had aangetrokken. (foto's - video)

Fehér.
Waarschijnlijk het meest pakkende moment van de hele reis. In het stadion van Benfica (zie ook de V) staat de uitrusting uitgestald, die Miklos Fehér droeg toen hij in januari 2004 overleed op het veld. Het truitje is duidelijk aan flarden gesneden voor de hartmassage en dergelijke. Klein detail: de scheenlappen die hij droeg, waren geleend van collega Nuno Gomes. (foto's)

Gsm.
Hoewel velen onder ons meer dan eens hun gsm bezigden, kon niemand Gestel kloppen. Hij was zo geliefd, dat hij minstens om de vijf minuten een sms'je kreeg. Spijtig genoeg niet van zijn mogelijk talloze minnaressen (zie ook L), maar wel telkens dezelfde info-sms uit Portugal. 's Nachts hield hij er zelfs een zijner kamergenoten mee wakker.
Ook den Tavve - net een nieuwe gsm - was amper te zien zonder zijn mobieltje in de handen.

Hoofdpijn.
Tja, een reis met een voetbalploeg kan moeilijk plaatsvinden zonder hoofdpijn. Allereerste om naar de apotheek te gaan was Hassan, en dat had nochtans niet met drank te maken. Bij anderen was die link met alcohol meer waarschijnlijk. (foto's - video1 - video2)

Illegalen van de week.
Al voor het vertrek in Zaventem rees er een probleem toen bleek dat niet Fred Ureel maar Frederik Ureel mee ging op reis. De zeer vriendelijke Virgin-mensen dreigden er meer hem een boete van 50 euro 'aan te smeren', maar bonden uiteindelijk in en veranderden de gegevens zelfs gratis!
Alan had dan weer bijna een probleem om terug te keren, toen hij al de eerste avond zijn pas verloor. Na uren zoeken werd die door Meertje teruggevonden ... in de portefeuille van Alan zelf.

Jongeren-EK
Niet alleen in Zaventem kruiste onze weg die van een beroemdheid, in Portugal zagen we de plaatselijke nationale ploeg van de beloften (-21 jaar) defileren. U herinnert het zich misschien nog; dat is het EK waarvoor onze Belgen tot enkele minuten van hun laatste wedstrijd (tegen Oekraïne) geplaatst waren. Voor ons maakte het uiteindelijk niet zo veel uit: het EK werd sowieso niet in Lissabon gespeeld... en Nederland werd uiteindelijk Europees kampioen (gelukkig zullen ze de wereldcup niet winnen, hup hup).

Koopjes.
We waren nog niet goed en wel Lissabon aan het verkennen - we waren eigenlijk nog niet eens van de luchthaven van Zaventem vertrokken - of de meisjes van de bende willen al inkoopkes gaan doen... en dat voor een stoere mannenploeg. Werden uiteindelijk gekocht: zonnebrillen, shorts, aspirientjes, voetballen, t-shirts, slashen (en drank natuurlijk!), ...

Liefde is...
Dé liefde van de trip gaat ongetwijfeld naar Gestel. Die vond in zijn koffer een briefje 'Ik hou van u! Amuseer je liefje XXX' (sorry Chantal). Zoooooo schattig en vertederend...
Maar ook enkele anderen konden moeilijk zonder hun geliefde en besloten plots (meestal rond 4u 's nachts) haar op te bellen of te sms'en, nietwaar Arnito, Vreven (leg jij af. Nee, leg jij af. Nee, jij...) en Carre? Een chance dat ze goeie partners hebben...

Mensenkennis.
Liefde is ook ... mensenkennis. Dat wil zeggen al na enkel de begroeting via telefoon weten dat je man/vriend/partner een zware nacht heeft gehad. Of 'Tu es encore bourré?' zoals dat wel eens gezegd wordt. Mooi toch?!?

Nachten.
Voor de ene waren de nachten al wat langer dan voor de andere, maar voor iedereen startten ze steeds daar in dat kleine danscafé aan de thuishaven, waar de zwarte buitenwipper iedereen toeliet behalve een zijner zwarte medemensen. Soit, iedereen geraakte na die nachten steeds veilig thuis, al hadden er sommigen moeite mee om de weg terug te vinden (nietwaar, Carre) of om voor het donker, euh voor het licht, thuis te zijn. (foto's)

Opgeruimd staat netjes.
Mensen die heel 'moe' zijn, doen soms de raarste dingen. Zo werd Carlos dankzij hulpvaardige handen in bed geholpen. Enige detail: het bed werd in- in plaats van opengeklapt. Geen probleem voor Carlosito, die het lekker warm vond...
Ook Arne en enkele andere zagen er geen graten in om op de vreemdste plaatsen te gaan slapen. (foto's)

Plagerijen.
Vraag me niet hoe het precies begonnen is, maar ergens onderweg verdween er plots vanalles in de kamers. Vooral Meert en Jomme vochten een onderlinge strijd uit, die gekenmerkt werd door verdwenen tandenborstels, natte bedden, overhoop gehaalde kamers, verdwenen schoenen (zie ook Q), verstopte spullen, maar misschien vooral openstaande rekeningen! Dat belooft voor in de kleedkamers tijdens dit seizoen.
En o ja, met al die verdwenen en verstopte spullen, daar hadden de terrasgangers van de derde avond helemaal niets te maken, ik herhaal en benadruk: helemaal niets! Nee hoor...

Qui est-ce?
In het Nederlands ook wel 'Wie is het?' geheten. Handige zin om de letter Q mee op te vullen en een klein foto-Q-uizje te lanceren. (foto's)


'Rooms 409 and 411, we have a problem with the noise.'
Uitspraak van de hotelmanager na nacht twee. Nochtans, tussen 22u en 3u was het altijd stil in het hotel, want dan waren alle lawaaimakers op 'vadrouille'! Daarna, tja... (zie ook W)

Spurtjes van de oude knarren. Ondanks hun gevorderde leeftijd, hebben Arnito en Alan in Lissabon bewezen dat ze nog een beetje conditie hebben. Arnito flipte helemaal toen Vangestel kwam vertellen dat de rest van de groep een beetje verder boel had. Hij flipte nog meer toen hij besefte dat zijn spurtje (bergop!) voor de lol was geweest.
Ook Alan perste er een sprintje uit (bergaf!) toen hij merkte dat zijn pas weg was. De vindplaats is ondertussen gekend (zie I).

T***** van de week.
Zonder twijfel een term voor Arnito, die, tijdens een gewoon gesprek met twee dames op leeftijd in een restaurant, er plots uitgooit: 'Ik weet het niet, ik ben met haar ****** aan het spelen'. Het gesprek was snel voorbij. (Kleine opmerking bij dit item: het ging wel degelijk om een onbewuste uitspraak van Arnito, niet om een handeling)

Uitspraken.
Een hele waslijst, gaande van 'In Limburg weten ze wat werken is; bij mij staat elke dag alles gereed als ik thuiskom'; over 'Wat is 't ket?' (standaarduitspraak van Davve als iets hem op de zenuwen werkt, zoals zandvlooien, kinderen op het vliegtuig, Vreven, ...); 'Temptation' en 'Stopt 't dan hier?' (Wim die op het vliegveld net gefouilleerd is geweest door een knappe deerne); tot 'Ik ben een kontenman'. Ook 'So here we are then...' bleek populair, al kunnen we wel stellen dat dit GEEN goede openingszin is. Dat geldt trouwens ook voor de uitspraak onder Y.

Vitoria.
Aah Aguia Vitoria, werkelijk een prachtbeest. Vitoria is de arend en dus het symbool van Benfica; die bij elke thuiswedstrijd doorheen het stadion vliegt om te landen op het logo van de club. Wij zagen Vitoria van dichtbij, jullie krijgen de foto's. Waarlijk een prachtbeest, al loont het ook de moeite onze twee gidsjes te vermelden... (foto's - video)

'We love you Belgium, we do.'
Vreven denkt er tijdens de eerste twee nachten op de raarste uren aan om zijn zangcapaciteiten te tonen, namelijk respectievelijk om 3u30 en om 4u. Ook 'Booo-ooooo-olle' en 'Iiiiii-vooooooo' en andere kreten deden dan dienst als wekker voor het hele hotel, de hele buurt. (zie ook R voor het resultaat)

Xpo.
De laatste uitstap bracht ons naar de site van de wereldtentoonstelling die in 1998 plaatsvond in Lissabon. In een van de prachtige gebouwen is daar een groot aquarium neergepoot met, hoe kan het ook anders, allerlei soorten vis. En ja, Nemo was daar ook bij... (foto's - video)

HeY... (even wachten), what's wrong with you?


Ze other things that happened in Lisboa, THEY stay in Lisboa!


... door Frederik Ureel (met dank aan www.arnito.tk voor de foto's)