12. ENT.GLIMOISE19215230968
13. SK.OTTENBURG0000000

ANALYSE van een fantastisch zaterdagseizoen 2005-2006

Met dank aan Frederik Ureel en Steven Verdeyen

Als enkel het aantal afgelaste wedstrijden de weg naar de titel even lijkt te bedreigen, en niet de tegenstanders, dan ben je als ploeg aan een uniek seizoen bezig. Dat werd voor de zaterdagreserven dan ook oververdiend beëindigd met de kampioenstitel in de afdeling L. Maar liefst 34 spelers droegen hun steentje bij aan deze titel, maar dé sterkhouders - met respectievelijk 16 en 17 selecties op 19 - waren Jo Ureel en Michel Ockerman. Een overzicht.

25 augustus 2005 Zes op negen in de voorbereiding. Moorsel mag al tijdens de voorbereiding dromen van het kampioenschap: de kern is uitgebreid en het spelniveau van uitstekende kwaliteit. Met een zes op negen tijdens de voorbereiding zijn de batterijen opgeladen voor een seizoen van, normaal gezien, maar 22 wedstrijden. Ottenburg, de dertiende ploeg uit de reeks, geeft in laatste instantie immers algemeen forfait. Daarnaast worden afgelaste speeldagen niet hernomen door de Voetbalbond en zijn er wekelijks een aantal ploegen bye. Dit zal de competitie wel sterk vertekenen.

9 september 2005 FCM onmiddellijk in hoogste versnelling. Aangezien FCM de eerste speeldag al bye was, is het direct op achtervolgen aangewezen. Dat belet oranjezwart niet om dadelijk in overdrive te gaan: het wint zijn eerste wedstrijd met 11-1 van Houtin-Genappe, door onze voorzitter nog getipt als titelkandidaat (Houtin zal uiteindelijk voorlaatste eindigen, Guy!). Ook Glimes wordt een paar weken later met een vooroorlogse 12-2 naar huis gestuurd.

17 september 2005 Duisburg - FCM 0-1. Het zijn de Vlaamse ploegen Hoeilaart en Duisburg die voor weerwerk moeten zorgen in deze reeks. De tweede wedstrijd tegen buur Duisburg dient zich reeds als titelbepalend aan. Het wordt een gesloten wedstrijd, waarin Steven Verdeyen aan de noodrem moet trekken en Moorsel de enige rode kaart van het seizoen bezorgt. Met tien kan oranjezwart toch scoren in de slotfase via Ockerman en neemt het drie gouden punten mee naar huis.

1 oktober 2005 Daar is Pinto. Op het veld van Archennoise vindt FCM de weg naar de netten opnieuw blindelings, ondanks dat het in een groenrode gelegenheidsoutfit moet aantreden. Afwerker van dienst is de ex-Moorselaar en uit Portugal teruggekeerde Felipe Pinto da Silva. Hij scoorde in de eerste wedstrijd al drie doelpunten, maar dat deed Dirk Eggerickx hem die wedstrijd wel na. Ditmaal scoort Pinto vier van de zes goals van de dag en bezorgt Moorsel zo een zekere overwinning (0-6).
Tijdens de volgende wedstrijd, 0-8 op het veld van Bosvoorde, doet Pinto het nog beter met zes goals, waardoor trainer Pauwels hem meteen opneemt in de kern van de eerste ploeg. Pinto eindigt het seizoen met 22 goals uit slechts acht selecties bij de zaterdagreserven, een afwerkingspercentage om u tegen te zeggen.

11 november 2005 FCM - Sartois 6-0. Niet alleen Pinto scoort bij de zaterdagreserven. Met vier goals is Hassan El Chergui de killer van Sartois en heeft Moorsel zijn achtste zege op rij beet. Hassan zal eindigen op vijf doelpunten uit twee selecties. Andere scorende veelvraten waren Julien Coveliers (9 treffers) en Dirk Eggerickx en Steven Vreven met elk 7 rozen.

19 - 25 november 2005 Titeldroom ver weg! Tot nu heeft Moorsel geen punt verloren, maar in Lasne is er toch het eerste schoonheidsfoutje. Al waren daarvoor wel een abominabel slecht veld, een partijdige referee en een niet aflatende tegenstander voor nodig. Er zijn die middag geen overwinnaars: 0-0. Een week later wint Moorsel op vrijdagavond van Ways-Genappe met 6-1, maar de speeldag wordt alsnog algemeen afgelast (en dus niet meer herspeeld). Omdat Hoeilaart deze speeldag bye was, kan het in de heenronde een wedstrijd meer spelen. De negatieve gevolgen van het nieuwe bondsreglement wat afgelaste speeldagen betreft, laten zich duidelijk voelen. Om op kop te blijven, moét Moorsel winnen van rechtstreeks titelconcurrent Hoeilaart.

25 december 2005 Eerste verlies. Helaas gebeurt dit niet. Op het synthetische veld van ERC Hoeilaart speelt Moorsel een van zijn slechtste wedstrijden en wint de thuisploeg verdiend met 3-1. Hoeilaart wint ook een week later, wanneer Moorsel zelf bye is, zodat de zaterdagreserven de winterstop in moeten op de tweede plaats, en dit ondanks de suprematie en dominantie in de heenronde.

7 januari 2006 Winnen met 8,5 spelers. Het feit dat de zaterdagreserven af en toe de eerste ploeg uit de nood moeten helpen, laat zich voelen. De zaterdagreserven spelen in Houtin de eerste helft met tien, maar komen toch probleemloos 0-3 voor. Troubleyn scoort de eerste, maar moet er met de rust af ten gunste van de eerste ploeg. Bovendien ondervindt Taverniers veel last van een dijblessure, zodat 8,5 man een anders logische overwinning met hand en tand moeten verdedigen. Eggerickx staat alleen in de spits, maar houdt wel vier Waalse verdedigers aan de waggel. Houtin ziet in het slot toch zijn kans schoon en scoort twee keer. Maar FCM knokt tot de allerlaatste minuut om de 2-3-zege veilig te stellen.

13 januari - 10 februari 2006 Zoals het hoort. Moorsel herpakt zich en wint drie weken op rij met drie doelpunten verschil: Eerst is er een 4-0 tegen Duisburg na een collectief sterke wedstrijd. Het wordt de laatste wedstrijd van Duisburg, want daarna geven ook zij forfait voor de rest van het seizoen. Vervolgens wint FCM 1-5 op Glimes, na een 1-1 tussenstand en waar Moorsel opnieuw maar met negen spelers eindigt. En tenslotte een 4-0 tegen Bosvoorde, met een verschroeiend eerste half uur van oranjezwart.

11 maart 2006 Bibberen op Sartois. Op het veld van Sartois kan FCM de thuisploeg definitief uitschakelen voor de titel. Dat lijkt het in de eerste helft ook te doen door vlijmscherpe counters. Aan de rust staat het 0-3. Maar net als op Houtin-Genappe eerder, laat Moorsel de thuisploeg terugkomen nadat Lenaertz tijdens de rust van het veld is gegaan. Pas bij een 2-3 gaat Julien Coveliers in doel staan ter vervanging van gelegenheidsgoalie Jan Schroyens en zo begint Moorsel weer rustiger te voetballen en kan het uiteindelijk de kleine voorsprong behouden.

25 maart 2006 KAMPIOEN! Sinds de winterstop behaalt Moorsel tussen de bye's en de afgelaste speeldagen door zes overwinningen op rij. Met Hoeilaart gaat het minder goed, want ze verliezen van Bosvoorde en Bièrges en spelen gelijk tegen Archennes. Ook tegen Sartois verliest het later nog, zodat de Waalse ploeg over Hoeilaart springt naar de tweede plaats. Om kampioen te worden, heeft Moorsel bijgevolg aan een draw op Ways-Genappe genoeg. De zenuwen bij de spelers worden nog extra getest, wanneer Moorsel voor deze verplaatsing hopeloos verloren rijdt op aangeven van Troubleyns gps! De wedstrijd begint ook rommelig, maar Bolle maakt zijn gps-blunder net voor de rust goed wanneer hij FCM op voorsprong trapt. Mede dankzij een penaltygoal van Keppens, die de reserven de laatste weken komt depanneren vanuit de regio rond Ieper, wint Moorsel uiteindelijk met 0-4 en mag het de champagne en het Pachthofbier ontkurken. Sommigen zijn 's avonds zelfs nog nuchter genoeg om de eerste ploeg, die tegen OHL2 speelt, naar een zege te schreeuwen.

1 april 2006 Kers op de taart. De laatste wedstrijd is eigenlijk overbodig, maar Moorsel wil iets goedmaken tegen de enige ploeg van wie het dit seizoen verloor: ERC Hoeilaart. FCM komt 0-1 achter, maar reageert gepast met een half uur voetbal van uitstekende kwaliteit. Pinto, nog eens terug uit de eerste ploeg, scoort nog in de eerste helft de gelijkmaker, zijn 22ste doelpunt van het seizoen. Na een spannende tweede helft geeft een doelpunt van Bolle Moorsel de wraak die het wilde en een foutloze terugronde van 24 punten op 24.

Daarmee ronden de zaterdagreserven een schitterend seizoen af waarin FCM zonder twijfel de allerbeste ploeg was. Het verloor één keer, gaf één maal een gelijkspel weg, maar speelde wel één à twee wedstrijden minder dan zijn naaste concurrenten. Ook tekende het voor de beste aanval en de beste verdediging, wat een grandioos saldo opleverde van +75, zowat het dubbele van de achtervolgers. Of Moorsel volgend jaar, in een andere reeks met minder Waalse verplaatsingen, even goed kan doen, valt nog af te wachten. Maar het is zeker dat deze ploeg in eender welke reservenreeks de top vijf moet beogen. Afspraak in april 2007.

Wie wat meer details wil, kan terecht bij het wedstrijdoverzicht en de statistieken.