15. RAS.ROSIÈRES-RIXENSART2631944112613
16. EENDR.EIZER26221347969

ANALYSE van het zondagseizoen

Met dank aan Frederik Ureel en Steven Verdeyen

Twee seizoenen geleden op het nippertje voorlaatste, vorig jaar een knappe vijfde plaats. Het seizoen 2005-2006 van de zondagreserven van trainer Vanuytrecht kan beschouwd worden als een bevestiging van vorig seizoen, al is het ook een vrij kleurloos seizoen. De coherentie in de ploeg is er wel, want de zondagreserven spelen elke week met quasi dezelfde spelers. Dertien ervan komen uit boven de 1000 minuten speeltijd, koplopers hier zijn Michel Leunis (25 selecties - 2015 minuten), Stef De Cock, Mark De Vos en Rik Van Canegem. Maar, helaas, de hoogtepunten en laagtepunten wisselen mekaar af, zodat je nooit kan voorspellen wat het wordt. De zondagreserven eindigen op een achtste plaats in een reeks van zestien ploegen, pal in het midden van de stand. Al bij al kunnen de zondagreserven terugblikken op een behoorlijk seizoen, dat als volgt verliep:

4 september 2005 Huldenberg B - FCM 3-3. Moorsel komt drie keer op achterstand, maar kan even veel keer terugkomen. Een onverhoopt, maar verdiend eerste punt tegen een ploeg die FCM nooit goed ligt.

11 september 2005 FCM - NV Keerbergen 2-0. Eerste thuiswedstrijd en eerste zege voor Moorsel, dat een moeilijke wedstrijd kent, maar op de geschikte momenten kan scoren via een strafschop van Van Canegem en een solo van de Witte. Rik zal uiteindelijk topscorer worden met negen doelpunten; als vaste penaltytrapper haalde hij 75 procent: drie van de vier elfmeters schoot hij binnen.

18 september 2005 Duisburg - FCM 3-0. Na drie wedstrijden hebben de zondagreserven een zege, een gelijkspel en een nederlaag. Een voorbode voor de rest van het seizoen, dat zal worden afgesloten met elf zeges en elf verliespartijen. Al moet Moorsel zijn punten natuurlijk niet rapen tegen eeuwige titelkandidaat Duisburg. 3-0 is een logische en nog redelijke uitslag.

25 september 2005 FCM - Ohain 6-2. Het begint met een 0-1 achterstand, maar dankzij onder meer drie goals van Jo Ureel boekt FCM zijn grootste overwinning van het seizoen. Ureel komt daarmee al op vijf goals. Uiteindelijk lukt hij nog een zesde, goed voor de tweede plaats in de topschutterstand, terwijl hij slechts zes wedstrijden meespeelde.

23 oktober 2005 FCM - Huldenberg A 1-9. Drie wedstrijden later (verlies tegen Rode, gelijk tegen Meerbeek en winst tegen Bosvoorde) volgt de zwaarste nederlaag van het seizoen. Vooral de tweede helft is een ramp waarbij Huldenberg doet wat het wil, en nog zes doelpunten kan maken. Het blijft thuis gelukkig bij deze ene uitschuiver, uit zullen we er wel nog eens zeven krijgen op een morgen.

30 oktober - 4 december 2005 Vijf zeges op rij. De zondagreserven lijken geprikkeld na de zware nederlaag tegen Huldenberg en beginnen aan een sterke periode. De vijf volgende wedstrijden worden gewonnen tegen achtereenvolgens Ottenburg (1-2), Melsbroek (2-1), BB Tremelo (3-1), Rosières-Rixensart (0-4) en Eizer (0-2). Niet dat Moorsel zo subliem speelt, maar het weet in deze weken wel zijn kansen te benutten. Zo is Tremelo de betere ploeg met het meeste balbezit, maar bij de rust staat het toch 2-0 via Verdeyen en Van Canegem. En tegen rode lantaarn Eizer kan FCM makkelijk voetballen na een snelle 0-1-voorsprong via een vrijtrap van Taymans. Of soms, was er ook wel een dosis geluk mee gemoeid. In Ottenburg wordt Moorsel weggespeeld na de rust, maar doelman en doelhout brengen redding. En Melsbroek gaat met lege handen naar huis na een mislukte voorzet van De Vos, die de bal onmogelijk in doel draait in de allerlaatste minuut.

11 december 2005 Woluwe-Zaventem - FCM 1-0. De wedstrijd tegen Hoeilaart wordt gelukkig afgelast, want een zege tegen de latere kampioen zou moeilijk geweest zijn. En de laatste twee wedstrijden voor de winterstop worden ook verloren. Thuis tegen Woluwe-Zaventem doet FCM nog goed mee. Het verliest met pech en een penaltygoal in de slotfase. Maar tegen Huldenberg B (0-4) lijkt FCM al bezig aan een diepe winterslaap.

8 januari 2006 NV Keerbergen - FCM 1-2. Moorsel zet het nieuwe jaar in met een goede prestatie op het ijsveld van Keerbergen. Aan de rust staat het 1-1 en is FCM al gereduceerd tot tien man, nadat Verdeyen twee gele kaarten krijgt, zijn tweede uitsluiting van het seizoen. Ook Schroyens moest een keer voortijdig van het veld (in Bosvoorde). Toch kunnen de zondagreserven nogmaals scoren via Leunis en nemen ze zo de verdiende drie punten mee naar huis.

22 januari 2006 Onbegrijpelijk verlies. Wie sommige oudere en corpulente spelers van Ohain zou zien, zou altijd op een overwinning voor Moorsel gokken. Maar de zondagreserven, met nieuwe aanwinst Walraevens, krijgen de bal niet in het net en krijgen rond het uur het deksel op de neus. Eén doorbraak is genoeg om Ohain een onverhoopte 0-1-zege te geven. Moorsel eindigt wel met tien, nadat Demeester meteen na de rust geblesseerd uitvalt. De drie vervangingen zijn echter al doorgevoerd, zodat er na de match even gediscussieerd wordt over het systeem van wisselen. Al had frustratie om de nederlaag daar ook mee te maken.

5 februari 2006 Knapste zege van het seizoen. Twee weken later behaalt FCM wel zijn mooiste overwinning van dit seizoen. Het trainersduo Vanderiet - Vanuytrecht geeft geen cent voor winst en dacht zelfs even aan forfait. Dit heeft alles te maken met de geestesgesteldheid van het gros van de spelers na de tweede Volleybalfuif de avond voordien. Toch verslaat het Meerbeek, de derde in de stand, met 2-3. Dit onder impuls van een bedrijvige Verboomen die zijn enige twee treffers van het seizoen scoort. Zijn spitsbroeders De Cock en Balis scoren elk vijf keer dit seizoen, al weten we ook niet meer hoe Balis dat gedaan heeft.

12 februari - 12 maart 2006 Geen Pachthofbier. Ondertussen loopt er een weddenschap: wanneer Moorsel meer punten haalt dan vorig jaar (namelijk 36), is er Pachthofbier na de match. Het prikkelt de zondagreserven allerminst, want vijf weken kan er niet gewonnen worden. Tegen Bosvoorde (3-5) en Tremelo (2-1) is dat na een slechte wedstrijd. Tegen Huldenberg A en Melsbroek is de speeldag afgelast. Maar tegen Ottenburg gebeuren er andere zaken. Wanneer een tegenspeler op slag van rusten te wild inkomt op het harde veld, valt hij op de heup en breekt hij die. De bezoekers zijn plots bang om nog aan te treden op het toch wel ongelooflijk gevaarlijke maar wel goedgekeurde veld, en de referee legt de match stil. Memorabel hoe de man in het zwart compleet het noorden kwijtraakte en na een telefoontje naar het Bondsgebouw weer het licht zag. De wedstrijd werd niet meer herspeeld.

19 maart 2006 Onbegrijpelijk gelijk. Tegen Rosières-Rixensart is het nog eens een wedstrijd van slecht tegen slechter, met een 1-1 draw als resultaat. De 1-0 nederlaag in Ohain en dit 1-1 gelijkspel, blijven twee schandelijke zwarte vlekken op het seizoen.

26 maart - 9 april 2006 Het eindigt zoals het begon. De laatste drie wedstrijden van de zondagreserven zijn een weerspiegeling van het hele seizoen: eerst is er de 7-0 nederlaag tegen kampioen Hoeilaart. Daarna is er nog eens een overwinning (3-1) thuis tegen Eizer. En die drie punten waren erg nodig om het beloofde Pachthofbier te kunnen ontkurken. En tenslotte, sluit FCM af met een gelijkspel (0-0) op het veld van Woluwe-Zaventem, een wedstrijd met gemiste kansen aan beide zijden en een hoofdrol voor de doelmannen.

Zoals gezegd, een wisselvallig seizoen. Maar gelukkig vallen de absolute hoogtepunten voor de zondagreserven na het reguliere seizoen, met het FCM-reserventornooi en fuif (13/05). En natuurlijk het jaarlijkse weekend in Vielsalm (26-27-28/05).

Andere analyse-wijzen zijn de uitslagen en de statistieken.