Algemene rangschikking Zondag Reserven Afd. E
  G W L D + - pts.
1. KV.TERVUREN201721972252
2. ERC.HOEILAART201523661548
3. EENDR.MEERBEEK211335642444
4. KV.WOLUWE-ZAVENTEM201073714233
5. EENDR.EIZER201073605033
6. FC.MOORSEL2010100504830
7. FC.M.UCCLE206113534921
8. RC.SCHAERBEEK2261336410621
9. RRC.BOITSFORT226151439619
10. FC.HULDENBERG195104435819
11. SK.OTTENBURG195131438916
11. SK.NOSSEGEM2151514710216
13. RAS.MACCABI BXL.0000000

Het leven zoals het is : De manne van de zondag 2007-2008: Van de laatste plaats naar de zesde plaats in twee keer



Met dank aan Stone


Voorbereiding. De Zondagreserven oefenen twee maal, vooraleer ze de competitie aanvatten. Tegen de Interbanken-ploeg CS Asco wordt makkelijk gewonnen. Tegen Herent wordt behoorlijk gevoetbald, maar wel 2-5 verloren. Logische uitslagen, maar in beide partijen komt Moorsel helaas niet aan elf spelers. Tegen Asco wordt Koen Deprez nog eens uit de kast gehaald, tegen Herent moet een van hun spelers ons elftal vervolledigen. Geen gunstige voortekens.

Eerste vier wedstrijden verlies. Wat blijkt: Moorsel start archislecht in de competitie. Tegen Moreda Ukkel wordt de schijn nog hoog gehouden en verliest FCM met 1-0. De volgende drie matchen gaan wel met zware cijfers verloren. Maar de Zondagreserven eindigen dan ook geen enkele van deze wedstrijden met elf, ondanks er ook uit het blik van Zaterdagreserven wordt gegraaid. Andreas Mels, Steven Verdeyen, David Van Zeebroek (gekwetst na 2de match) en Rik Van Canegem (gekwetst na 2de match) zijn maar enkele van de afwezigen. Vooral in Hoeilaart (7-1) is er totaal geen sprake van een wedstrijd. Er wordt zelfs gediscussieerd over het voortbestaan van de zondagploeg!

Eerste punten. Het duurt maar liefst tot 9 oktober vooraleer de Zondagreserven eens winnen. En, toeval of niet, die match beschikken ze ook over een volwaardige bank. De 14-koppige kern verslaat Schaarbeek met 5-3. Officieus weliswaar, omdat een van de spelers bij Schaarbeek geen paspoort kan voorleggen. FCM wint de match achteraf met 5-0.

De netten trillen!. Moorsel lijkt vanaf dan gelanceerd. En hoe! Er wordt gescoord bij de vleet. Nossegem en Ottenburg worden op eigen veld met ruime cijfers ingemaakt, respectievelijk met 2-9 en 2-5. Er komt dus toch schot in de topschutterslijst. Dit seizoen kroont Rik Van Canegem zich, net zoals vorig jaar, tot topschutter. Wel met een iets lager saldo: 7 treffers. Johan Vandenbosch volgt met 6 doelpunten op de tweede plaats. David Townshend wordt derde met 5. Bert Willegems wordt de assistenkoning, met 5 aanbrengers.
Dankzij deze drie overwinningen is FCM trouwens verlost van die laatste plaats. Met negen punten staat het lange tijd op de achtste plaats.

Verlies tegen kampioen. Duisburg mag dan al niet meer bestaan, de spelersgroep is wel behouden onder de naam KV Tervuren. FCM doet het niet slecht in de derby, haalt een 2-0 achterstand op, maar verliest uiteindelijk met 4-2. Tervuren wordt overduidelijk kampioen met 52 punten uit 20 wedstrijden. Hoeilaart is tweedes, Meerbeek derde.

Na maandje pas terug match. Doordat de reeks maar uit 12 ploegen bestaat, zet de Voetbalbond elke week enkele ploegen op rust. Bovendien geeft Maccabi in het begin van het seizoen al forfait. Dat maakt dat het drie weken duurt vooraleer de zondagreserven nog eens aan voetballen toekomen. Voor ˇˇn wedstrijd, want daarna begint de winterstop. Er wordt gewonnen met 3-2 van Moreda Ukkel. Al werd de 3-0 voorsprong bij de rust bijna nog uit handen gegeven. Opmerkelijk: trainer Dirk Vanuytrecht is voor één keer de referee van dienst!

Tweede slechte reeks. 2008 begint allerminst goed voor de zondagploeg. Er wordt maar liefst vijf keer verloren. Tegen Meerbeek (5-0) kan dat nog op het modderveld gestoken worden. Tegen Hoeilaart verliest FCM onverdiend met 0-1. Maar de wedstrijden tegen Woluwe-Zaventem en vooral Bosvoorde en Schaarbeek worden verloren met heel slecht voetbal. Raar maar waar: ondanks de 0 op 15 verliest Moorsel maar ˇˇn plaatsje. Het staat nu negende.

Goeie reeks: opmars verder ingezet. En dan plots schieten de Zondagreserven toch weer wakker, want het begint aan een zegereeks. Nossegem en Huldenberg worden thuis verslagen, met de hulp van Erwin Walraevens (score opdrijven tegen Nossegem en het enige doelpunt maken tegen Huldenberg). Tegen Ottenburg komt Moorsel zelfs met tien spelers op voorsprong. En in Huldenberg wordt gewonnen met goed combinatievoetbal. Het is dankzij deze jump dat de zondagreserven kunnen blinken op een zesde plaats die ze niet meer zullen loslaten.

Zes weken niks! Een vreemd seizoen toch. Nu Moorsel de winning mood te pakken heeft, wordt er maar liefst zes weken niet gespeeld, om verschillende redenen: een weekje bye, een weekje algemeen afgelast, een weekje forfait van Maccabi en het vrije paasweekend er nog tussen. Tegen Eizer gebeuren trouwens nog rare dingen. De match Moorsel-Eizer staat als afgelast op de KBVB-kalender, maar Eizer krijgt wel een brief dat er gespeeld wordt. Alleen weet Moorsel van niks en wordt de wedstrijd toch niet gespeeld. Enfin, met dergelijk lange pauzes tussen twee wedstrijden kan je niet spreken van een echt seizoen. Door de combinatie van bye, forfait en afgelastingen eindigen alle ploegen op een verschillend aantal gespeelde wedstrijden, vari‘rend van 19 tot 21. Ook matchritme opdoen, wordt op deze manier een onbenullig begrip. Hopelijk plant de Voetbalbond volgend seizoen een Reserven-reeksje minder, met overal voldoende aantal ploegen.

Eindigen in schoonheid. Moorsel laat het niet aan zijn hart komen en eindigt met twee puike zeges. Tegen Bosvoorde is dat met een zuinige 2-1. Voor de laatste match mogen we toch eens tegen Eizer spelen. Het wordt een doelpuntenfestival met 3-4 als einduitslag. Opmerkelijk is ook dat de Zondagreserven geen enkele rode kaart pakken. Bij de gele kaarten voeren Rik Van Canegem en Mark De Vos de lijst aan met elk twee kaarten.

CONCLUSIE.De Zondagreserven hebben zich dit jaar duidelijk getoond als een ploeg met twee gezichten. Als het verliest is het voor weken, als het wint is het ook voor verschillende wedstrijden. Die hoogtes en laagtes zouden misschien iets meer mogen uitvlakken, zodat de regelmatige prestaties elkaar beter opvolgen. De zesde plaats is desondanks verdiend. Toch was de rode draad dit seizoen de spelersaantallen. De Zondagreserven hebben een seizoen lang geworsteld om aan 11 (en meer) te geraken. Naar volgend seizoen toe moet de spelerskern dus wel eens deftig onder de loep genomen worden. Mits enkele vaste aanvullingen kunnen de Zondagreserven dan zeker nog eens in de kopgroep van de reeks meespelen!

Ten slotte willen we via deze weg ook Dirk Vanuytrecht bedanken voor de voorbije jaren als trainer. Ook hij moest vaak vroeg uit de veren zondagochtend om naar een bende onnozelaars te kijken die niet op een bal kunnen stampen. Maar die toch heel soms goeie combinaties en mooie doelpunten maakten. Voor al die moed en opoffering: merci, Lange! En veel succes met de volgende carri¸re: als bestuurslid. (SV)

Andere overzichten van het seizoen van de zondagreserven. Stats en wedstrijdoverzicht.