16. KFC. Berg Op270261181511

Zaterdagreserven laten met 5de plaats uniek seizoen liggen

Het leven zoals het is : het seizoen 2008-2009 van de zaterdagreserven

Met dank aan Steven 'Stone' Verdeyen

De zaterdagreserven spelen een goed seizoen, maar de uiteindelijke vijfde plaats is eerder ontgoochelend. Vooral omdat er met enkele extra puntjes veel meer had ingezet. En die extra puntjes lagen maar voor het oprapen. Zo zal blijken uit deze analyse.

Augustus. Voorbereiding. In de vier wedstrijden die de zaterdagreserven voor de competitie afwerken, wordt er slecht een keer gewonnen (1-4 tegen Borgt). Vooral de 5-2 nederlaag tegen reeksgenoot Perk doet weinig goeds vermoeden. Al is een voorbereiding duidelijk toch nog anders dan de competitie.

5-20 september 2008. Blitzstart. Want in die competitie missen de zaterdagreserven hun start absoluut niet. In Melsbroek (0-2) is dat vooral te danken aan een indrukwekkende Christophe Demeester in de goal. De 4-1 tegen Kampelaar gaat iets vlotter. Hier staat Vermeulen in het doel. De 1-3 in Berg Op wordt veiliggesteld na een gestopte penalty van keeper Bert Willegems. Drie verschillende doelmannen dus, die telkens een bepalende rol hebben! Met 9 op 9 staat Moorsel wel aan kop in de rangschikking, samen met Elewijt.

26 september - 3 oktober 2008. Eerste verlies. Na de vrijdagavondmatch Moorsel-Zemst wordt het volgende opgetekend: "dit was van een niveau derde provinciale waardig". Zemst treedt dan ook aan met enkele eersteploegspelers, maar de zaterdagreserven houden vooral in de eerste helft goed gelijke tred. Daarna zakt FCM wat weg en komt er een overdreven 2-4 op het bord. Doordat Moorsel een week later niet speelt (Londerzeel gaf algemeen forfait en Suryoyés was nog niet toegevoegd aan de reeks) zakt Moorsel weg naar plaats 4 in de stand.

10 - 24 oktober 2008. Makkelijke zeges. Muizen (4-2), Peutie (0-3) en Eppegem (5-3) worden met nul punten terug naar huis gestuurd. Eind oktober staat FCM op een derde plaats. De zaterdagreserven hebben blijkbaar toch een goed collectief waarbij vooral een aantal nieuwkomers opvallen. Achteraan zijn de twee backs, Jonas Chevrolet en Robin Smets, al snel vaste waarden. Met Steven Meert en Jo Ureel centraal staat die verdediging stevig op poten. Op het middenveld is Marinho Perdieus een serieuze aanwinst. En vooraan laten David Vekeman en vooral Carlos Wierpand zich opmerken. Met acht spelers boven de 1.000 speelminuten staat er dit seizoen toch een zekere ruggengraat op het veld. Perdieus voert de lijst aan, voor Carlos Wierpand, Senne De Brouwer en Jo Ureel.

31 oktober 2008. Valse noot. Na het verlies uit de voorbereiding, is Moorsel er op gebrand om Perk, dat mee derde staat, te verslaan. De thuisploeg komt dan ook voor. Daarna is Perk fysiek sterker, maar het krijgt nauwelijks kansen. Tot een schot gelukkig in de winkelhaak verdwijnt. Perk en Moorsel blijven derde in de stand, na Machelen en Elewijt.

8 - 21 november 2008. Derde reeks van 9 op 9. De zaterdagreserven maken opnieuw een trio van winstmatchen. Keerbergen (0-2), Erps-Kwerps (4-2) en Weerde (3-1) zijn de slachtoffers. Tegen Keerbergen krijgt David Vekeman rood. Alleen Robin Smets deed hem dat dit seizoen na. Qua gele kaarten is Bert Willegems koploper met vijf stuks.
Nog een minpunt in deze periode: Moorsel wint wel, maar speelt niet echt op hoog niveau. Gelukkig wordt er voldoende gescoord en blijft het aantal tegendoelpunten beperkt. Moorsel eindigt trouwens met 40 tegengoals, of de tweede beste defensie van de reeks na Elewijt (32). Het probleem ligt eerder in de aanval. Met 71 doelpunten staat FCM pas zevende. Een werkpunt dus voor volgend seizoen, want de gemiste kansen waren dit seizoen talrijk!

29 november 2008. Eerste topduel. Nu pas kan Moorsel zich opmaken voor de eerste topmatch van het seizoen: tegen tweede in de stand Elewijt. FCM doet goed mee, maar krijgt in een zwak half uur drie doelpunten binnen. Niet meer goed te maken. Het wordt vierde, maar houdt de top drie in het vizier.

5 december 2008 - 16 januari 2009. Lange lange pauze. Net zoals vorig jaar komt Moorsel lange tijd niet in actie rond de jaarwisseling. Afgelaste speeldagen, de winterstop en een forfaitzege tegen Melsbroek maken dat FCM acht weken niet in actie komt.

24 januari 2009. Zemst - FCM: pijnlijke gelijkmaker. Bij de rust staat Moorsel 0-2 voor en moet de match gespeeld zijn. Helaas kan Zemst meteen na de rust scoren. En ondanks een belegering van Moorsel op de helft van de tegenstander eindigt de wedstrijd alsnog op 2-2 wanneer een kopbal in de laatste minuut voorbij Bart Vermeulen gaat. Alweer scoort de Zemstse '17', die ook al twee maal scoorde tegen Moorsel in de heenronde. Met 1 op 6 is Zemst voor FCM het absolute zwarte beest uit de reeks.

30 januari - 7 februari 2009. Uitschuiver van formaat. Een week later wordt Suryoyés makkelijk opzijgezet met 6-0, maar wat gebeurt er daarna in Muizen? Moorsel verliest met 3-1. Toegegeven, de ploeg moest serieus herschikt worden, maar door zijn status van topploeg kon het dergelijk verlies missen als kiespijn. Het raakt maar niet weg van die vierde plaats in het klassement.

13 februari - 7 maart 2009. Op naar de top. Moorsel lijkt dan toch weer vertrokken met vier zeges op rij tegen Peutie (4-0), Eppegem (0-2), Keerbergen (4-1) en Erps-Kwerps (1-5). En jawel, met deze 12 punten prijkt het op een tweede plaats. Weliswaar op 7 punten van leider Machelen, maar met 4 punten voorsprong op Perk.

14 maart 2009. Nog grotere uitschuiver. Moorsel moet weer schuiven door enkele afwezigen (skie¨rs eigenlijk), maar het komt heel snel 0-1 voor. Daarna speelt het weer geen goeie wedstrijd en zelfs als Weerde met tien, en later met negen spelers voortmoet, buit FCM de situatie niet uit. Integendeel, Moorsel krijgt nog twee domme tegendoelpunten, alweer eentje in de allerlaatste minuut. Onbegrijpelijke nederlaag!

20 maart 2009. Uitschieter van het jaar. Voor een keer is er toch eens een positief scenario: Moorsel komt achter, maar kan in de slotfase gelijkmaken via Meert op penalty. Vijf minuten voor tijd, frommelt Fred Ureel de 2-1 in doel. Een schitterende zege die de zaterdagreserven iets vaster op de tweede plaats zet.
Meert scoort hier trouwens zijn laatste penalty van het seizoen. Met 9 doelpunten (waarvan 8 penalties) staat hij tweede in de topschutterstand. Eerste wordt Carlos Wierpand met 10 treffers (waarvan wel geen enkele penalty!). Daarna volgen Bert Ockerman, Marinho Perdieus en Bert Willegems met elk 6 doelpunten.

28 maart 2009. Tildonk - FCM. Ondertussen heeft Tildonk door een niet-speelgerechtigde speler zes punten cadeau gekregen van Berg Op en zijn zij de naaste achtervolger voor FCM. De achterstand bedraagt twee punten. Na een uur staat het 1-2 voor Moorsel. Tildonk scoort de 2-2 nogal gelukkig door een foutje van gelegenheidsgoalie Kenny Piot (ingekomen voor Vermeulen). Maar een sterk spelende Kevin Vandael versiert een ultieme strafschop die Marinho Perdieus helaas mist. Het is de enige misser van op elf meter dit seizoen. Moorsel dus weer twee punten armer, maar deze keer deed het zichzelf de das om. Het blijft tweede op 7 punten van Machelen. Tildonk, Elewijt, Kampelaar en Perk volgen kort.

3 - 18 april 2009. Een match duurt verdomme 90 minuten. Nog zo'n groot probleem: het puntenverlies in de laatste minuten. Eerst tegen leider Machelen dat op ons veld pas kampioen kan worden. Machelen is de betere ploeg, maar de 1-1 blijft heel lang op het bord staan. Tot een flauwe penalty roet in het eten gooit. Christophe Demeester stopt die, maar Steven Verdeyen loopt te snel in en de herneming gaat wel binnen. Hoe dwaas kan een match eindigen? Ook in Perk vergooit FCM een 2-3 voorsprong in de allerlaatste minuut. Al hadden de inderhaast bijeengeroepen elf spelers op voorhand wel getekend voor een gelijkspel, het blijft toch zeer pijnlijk. Moorsel staat hierdoor trouwens weer op die vierde plaats.

3 - 18 april 2009. Forfait op Machelen. Op de laatste speeldag is de afgang compleet, wanneer trainer Van De Riet geen team bij elkaar krijgt en er een eerste keer dit seizoen (!) forfait gegeven moet worden. Een einde dus in absolute mineur. Door extra toegevoegde wedstrijden springt ook Kampelaar nog over FCM, zodat de zaterdagreserven eindigen op een ontgoochelende vijfde plaats, achter Machelen, Elewijt, Kampelaar dus en Tildonk.

CONCLUSIE. De zaterdagreserven verspelen in de laatste zes wedstrijden maar liefst acht (!) punten door domme tegendoelpunten of gemiste kansen in de slotminuten van de wedstrijd. Tel die erbij en, jawel, je bent makkelijk vicekampioen. Daarom dat dit toch wat een frustrerend seizoen geworden is. Om het met wat beeldspraak te zeggen: dit seizoen was voor de zaterdagreserven een goeie, lekkere topwijn, alleen had die wel een erg bittere nasmaak. Hopelijk kan het seizoen 2009-2010 over de hele lijn een absolute Grand Cru worden!

Andere overzichten van het seizoen van de zaterdagreserven. Stats en wedstrijdoverzicht.