16. R. La Hulpe SC.0000000

Kampioene, kampioene, kampioene ole ole

Het leven zoals het is : het seizoen 2010-2011 van de zaterdagreserven

Met dank aan Steven 'Stone' Verdeyen & Frederik 'Ful' Ureel

Bij de seizoensvoorbeschouwingen leken de plaatsen 3 tot en met 5 het hoogst haalbare voor de Moorselse Zaterdagreserven, met titelkandidaten als Kortenberg, Meerbeek, Wavre en Wezembeek. Maar kijk, in het eindklassement pronkt Moorsel helemaal bovenaan het klassement. Een titel die oranjezwart zeker niet gestolen heeft en die het dankt aan 2 sterke ongeslagen reeksen (van 5 en 11 matchen) en aan de minst gepasseerde verdediging van de reeks.
Analyse van het seizoen 2010-2011 in Reeks F Vlaams-Brabant.

Augustus. Voorbereiding. De Zaterdagreserven sparren 2x voor de competitie van start gaat. Op Bertem-Leefdaal wordt het een doelpuntenrijke 4-4 en thuis tegen reeksgenoot Vossem volgt een vlotte 2-0 zege. Geen vuiltje aan de lucht dus.

3 september 2010. Onmiddellijk uitgesteld De competitie begint met een valse start. De eerste wedstrijd, thuis tegen Rixensartoise, wordt onmiddellijk uitgesteld. Een inhaalwedstrijd komt er niet, want Rixensartoise geeft tijdens het seizoen algemeen forfait. Ook La Hulpe geeft er voortijdig de brui aan en tijdens de zware winter worden nog eens vier speeldagen algemeen afgelast. Moorsel zal uiteindelijk 23 wedstrijden afwerken van de oorspronkelijk geplande 30. Alle topploegen worden twee keer bekampt.

10 september 2010. Vlotte zege als opener. In tegenstelling tot vorig seizoen, kunnen de Zaterdagreserven dit keer hun openingsmatch wel winnen. Op het veld van Haren gaat het zeer vlot: 1-6. Na een moeilijk openingskwartier scoort Moorsel 5 keer voor de rus: boeken dicht voor de thuisploeg.

17 september 2010. Eerste nederlaag sinds eind 2009. Maar Moorsel kan een week later niet bevestigen. Thuis tegen Ottenburg wordt het 0-2, de eerste nederlaag sinds 6 november 2009. De manier waarop Moorsel speelt, maakt het verlies extra pijnlijk. FCM speelt fut- en inspiratieloos, en komt niet tot kansen, anders toch een kenmerk van het Moorselse spel. Ottenburg pakt het slim aan en wint verdiend.

25 september 2010. De traditionele verliesreeks aan het seizoensbegin. Ook op het veld van Melsbroek (5-3) is het spelpeil ondermaats. FCM hangt als los zand aan mekaar, maar leidt halfweg de eerste helft toch met 1-3. In de tweede helft gaan de bezoekers echter opnieuw collectief onderuit en slikken in totaal 5 doelpunten. Het is meteen de wedstrijd met de meeste tegendoelpunten voor Moorsel.
Over het hele seizoen zal FCM 25 doelpunten incasseren. Daarmee heeft het veruit de beste verdediging van de reeks (Woluwe-Zaventem volgt met 30 tegengoals). De helft van de tegendoelpunten (12 van de 25) slikt Moorsel overigens in drie matchen: tegen Melsbroek (5) en in de beide confrontaties met Meerbeek (7). Het verdedigende compartiment houdt 10 keer de nul.
In ieder geval is het verslag na de 5-3 op Melsbroek niet mals. Het leest als volgt: "Een start zoals vorig seizoen? Juist. Met dit grote verschil: vorig seizoen werd er van in het begin goed gevoetbald (minstens een helft). Nu trekt het over de hele lijn op niks. En het lijkt erop dat het ongelooflijk slechte voetbalspel de spelers weinig kan schelen. Gelatenheid, haast. Als er niet snel een mentaliteitsverandering komt, kunnen de punten vrijdag tegen Kortenberg (bovenaan het klassement met 10 op 12) nu al vergeten worden."

1 oktober 2010. Nieuwe maand, nieuwe wind. De topper tegen de tot dan ongeslagen leider Kortenberg (2-1) leidt de kentering in. De Zaterdagreserven spelen nog eens zoals we dat van hen gewend zijn: stevig in de duels, maar met overzicht en snelheid naar voren toe, zo staat in het wedstrijdverslag. Moorsel voetbalt ook een pak kansen bijeen, maar slaagt er niet in te scoren. Kortenberg, dat pas na de rust echt in de wedstrijd komt, doet dat op het uur wel. Moorsel haalt via Vreven en Craessaerts uiteindelijk toch de oververdiende zege binnen.

8 oktober 2010. FCM houdt absolute titelkandidaat in bedwang. De week na Kortenberg, volgt een nieuw topduel op het veld van de absolute titelkandidaat, Wavre (0-0). Moorsel trekt naar Waals-Brabant om er de nul te houden en slaagt daar tegen de jonge en ijzersterke tegenstander ook in dankzij een knappe collectieve prestatie en een uitmuntende keeper Cockx.

15-29 oktober 2010. Naar 13 op 15. Na de 2 knalprestaties in topwedstrijden doet Moorsel er nog 3 opeenvolgende zeges bij. De overwinning bij Erps-Kwerps (0-3) is daarvan ongetwijfeld de mooiste. In de eerste helft wordt nog een zware middenveldslag uitgevochten en zijn kansen aan beide kanten schaars, maar na de pauze walst Moorsel over de Spekkers, op dat moment de 2e in de stand. Onder leiding van Stassart en Machtelinckx op het middenveld wordt het 0-3. Machtelinckx zelf scoort de derde goal, zijn eerste doelpunt in zes jaar FC Moorsel.
De 2 andere zeges, tegen Machelen (5-1) en Huldenberg (3-1) ligt het spelniveau niet zo hoog, maar kan Moorsel al bj al vrij vlot de 3 punten pakken.

6 november 2010. Meerbeek duidelijk te sterk. De vierde topper in zes weken, op het veld van Meerbeek (4-2) is er voor de Zaterdagreserven te veel aan. Moorsel speelt zwak en is onmondig tegen een sterk Meerbeek, dat de bal vaak ongrijpbaar maakt. FCM kan de schijn ophouden tot 1-1, maar moet dan onvermijdelijk de wet van de sterkste ondergaan. Meerbeek loopt vlot uit tot 4-1, waarna FCM toch nog kan milderen tot 4-2.
Uit het verslag: "Voorbije prestaties tellen niet in het voetbal, zo bleek nog maar eens. Was Moorsel de voorbije weken een hecht blok, dan ontbraken op Meerbeek net die 'kampfgeist' en het collectief om een of meer punten te pakken. Een dergelijke attitude kan ook tegen staartploeg Hoeilaart tot problemen leiden." Die wedstrijd tegen Hoeilaart zou overigens afgelast worden.

20 november 2010. Derbyzege met forfaitcijfers leidt ongeslagen reeks in. Moorsel herpakt zich met een overwinning met forfaitcijfers in de derby op Vossem (0-5). Moorsel kampeert voortdurend op Vossemse grond, maar kan pas na de rust de ban breken. Wanneer Smets kort na de pauze de score opent, is het hek van de dam en trapt Moorsel er nog eens 4 binnen bij ex-ploeggenoot Bert 'De Witte' Willegems.
De zege is de start van een ongeslagen reeks die 11 wedstrijden zal duren en die de basis vormt van de uiteindelijke titel.

26 november - 11 december 2010. Heenronde afgesloten op 2e plaats. In de laatste twee wedstrijden van de heenronde laat FCM geen steken meer vallen. Eerst wint het vlot het duel met Woluwe-Zaventem (3-1), dat op dat moment de 2e plaats bezet. Moorsel domineert de hele wedstrijd en alleen door een resem gemiste kansen loopt de score niet hoger op.
Voor de volgende 3 punten moeten de Zaterdagreserven niet eens in actie komen. Er wordt nog wel opgewarmd, maar naarmate de tijd verstrijkt, wordt het duidelijk dat tegenstander Wezembeek (0-5 ff) niet zal komen opdagen.
Moorsel sluit de heenronde af met 25 punten op 36, goed voor de 2e positie in het klassement.

21-29 januari 2011. Vlotte start terugronde. Door 3 opeenvolgende algemene afgelastingen hervat de competitie pas op 21 januari. Maar Moorsel hervat gewoon zoals het geëindigd is: met vlotte zeges. Thuis tegen Melsbroek (4-0) bezegelen 2 doelpunten in elke helft het lot van de bezoekers. FCM staat nu ook aan de kop van de rangschikking. Door het forfait van Union Rixensartoise verloren de meeste ploegen immers punten, terwijl FCM die wedstrijd niet had gespeeld.
De week erop staan dezelfde cijfers op het bord wanneer Moorsel op bezoek gaat bij Kortenberg (0-4). Ook op het half bevroren veld van Kortenberg, duidelijk een maatje kleiner dan in de heenronde, scoort FCM 2x in elke helft.

12-26 februari 2011. Februari bibbermaand. In de maand februari verloopt het heel wat minder vlot, maar Moorsel slaagt er wel in 9 op 9 te halen.
Zoals bijna elk seizoen heeft oranjezwart het moeilijk op het veld van Machelen (1-2), nochtans eerder een staartploeg. Moorsel heeft het spel volledig onder controle en staat na een uur oververdiend 0-2 voor, maar stapelt de slordigheden meer en meer op, zo staat ook in het verslag: "Als de bezoekers combineren, komen ze makkelijk aan kansen. Alleen worden de grote kansen te makkelijk gemist en naarmate de wedstrijd vordert komt FCM ook minder en minder aan combineren toe." Melsbroek scoort dan nog eens tegen nadat doelman Cockx de bal ongelukkeg tegen Meert heeft ontzet, waardoor de Machelse spits simpel kan binnenleggen. FCM betaalt dan nog 10 minuten bibbergeld, maar houdt stand.

Standhouden is absoluut het kernwoord van de volgende match, thuis tegen het nummer 4 Erps-Kwerps (1-0), de eerste topper van de terugronde. Voor Erps is het ook de laatste kans om nog bovenin te raken in de rangschikking. De 1e helft is een vooral een gevecht op het middenveld, met weinig kansen. De bezoekers dreigen wel het meest. Moorsel komt kort na de pauze op voorsprong via strafschop. "Het doelpunt werkt als een rode lap op een stier, want Erps begint als bezeten te jagen op de gelijkmaker", staat in het wedstrijdverslag. Zelfs na een rode kaart voor de bezoekers, komt Moorsel niet onder de druk uit. Dat leidt tot veel hete standjes voor het Moorselse doel, maar de verdediging kraakt niet.
Het verslag besluit: "De zege mag dan al gevleid zijn, Moorsel doet een uitstekende zaak in het klassement. Het heeft nu, met Meerbeek, nog één echte titelconcurrent."

Eind februari trekken de Zaterdagreserven naar rode lantaarn Huldenberg. Een wedstrijd die een formaliteit zou moeten zijn, ware het niet dat het terrein van Rode, waar Huldenberg speelt, één grote modderpoel is. Er wordt gespeeld, maar combineren is onmogelijk. Moorsel, dat voor de pauze bergaf speelt, kan scoren via Smets. Na de rust speelt Huldenberg naar beneden en Moorsel krijgt de bal amper nog weg. De leiders dreigen te verzuipen, maar opnieuw staat de verdediging pal. Wanneer Verdeyen te kort terugspeelt, moet Meert aan de noodrem trekken. Maar ook met 10 man houdt FCM stand.

5 maart 2011. De sleutelmatch tegen Meerbeek. Moorsel, dat ondertussen aan 8 zeges op rij zit, ontvangt met een voorsprong van 5 punten het nummer 2 in de stand en de enige overgebleven titelconcurrent Meerbeek (3-3). Het wordthét definitieve kantelmoment in de titelstrijd.
Moorsel heeft blijkbaar zijn goede voetbal opgespaard voor deze wedstrijd, want het speelt in de 1e helft zijn beste voetbal van het seizoen. Na een kwart wedstrijd staat het al - niet eens overdreven - 2-0 voor. Maar Moorsel laat Meerbeek in de match terugkeren en krijgt net voor de pauze de 2-1 binnen. Ook na de rust krijgt de thuisploeg de eerste grote kans, maar het is Meerbeek dan kan gelijkstellen na een strafschop. Moorsel vangt de bezoekers nu beheerst op, maar komt in de problemen wanneer Stupar dom een 2e gele kaart pakt. Meerbeek krijgt nog één kans en scoort ook de 2-3. "Dat is aan bijna 100 procent scoren", aldus het verslag. Dat gaat gelukkig verder met: "En toch was het nog niet over. In een laatste offensiefje viel er ook voor de 10 spelers van Moorsel nog een kans. Smets bereikte Tjorven, die kapte in de rechthoek mooi naar binnen en zag de bal via de keeper tegen de touwen verdwijnen (3-3). De euforie veranderde opnieuw van kamp." Moorsel houdt zijn 5 punten voorsprong, met nog een vijftal wedstrijden te gaan.

12 maart 2011. Ruimste zege van het seizoen. Een week later trekt Moorsel niet helemaal gerust naar het kunstveld van Hoeilaart (0-12): enerzijds is er de vrees voor de ontlading na de topper van vorige week en anderzijds is een vijftal vaste waarden afwezig. Maar die vrees blijkt absoluut ongegrond. Nog voor het eerste halfuur om is, staat het al 0-4, aan de rust is het 0-6 en de eindstand bedraagt 0-12.
Het verslag concludeert: "5 goals voor Marinho, een hattrick van Robin, en 3 assists voor zowel Barvaux als Tjorven. Moorsel geeft zijn doelpuntensaldo en stevige duw in de rug." Moorsel trof in totaal 67x raak (+5 doelpunten van de forfaitzege tegen Wezembeek). Het had de op drie na beste aanval en met 25 tegendoelpunten de beste verdediging van de reeks.

Ondanks zijn 5 goals op Hoeilaart is Marinho niet de topschutter van het seizoen. Dat is voor het 2e jaar op rij Robin, al moet hij dit jaar het hoogste trapje delen met Tjorven. Beiden scoorden 12 keer. Op plaats 3 volgt Stupar met 9 goals, Marinho scoorde er 8.
De oudste Perdieus is wel een van de twee assistenkoningen, met 9 stuks. Ook Barvaux gaf 9 doelpunten aan. Robin staat hier derde (8 assists), net voor Tjorven (7).
Het volledige overzicht van de statistieken staat hier.

19 maart 2011. Nieuwe zege tegen Vossem brengt titel binnen handbereik. Thuis tegen Vossem heeft Moorsel duidelijk veldoverwicht. Het loopt tot 3-0 uit, maar laat opnieuw de tegenstander in de match komen. Het wordt 3-1 en alleen dankzij een spectaculaire redding van gelegenheidsdoelman Serkeyn niet 3-2. Nadien maakt Moorsel het af: eindstand 5-1.

26 maart 2011. Woluwe-Zaventem verbrodt titelviering. Voor de verplaatsing naar Woluwe-Zaventem (2-1) ligt alles klaar om de titel te vieren. Moorsel moet 'slechts' winnen van het nummer 3 in de stand. Maar de stress lijkt Moorsel parten te spelen en Woluwe-Zaventem laat zich allerminst naar de slachtbank leiden. Moorsel gaat nog met een voorsprong de rust in, maar de gedrevenheid ontbreekt om de wedstrijd helemaal naar zich toe te trekken. Woluwe-Zaventem ruikt zijn kans en scoort 2 keer. De Moorselse ongeslagen reeks komt na 11 wedstrijden ten einde. De teleurstelling bij Moorsel, dat wel nog altijd 5 punten meer heeft dan Meerbeek, is groot.

1 april 2011. KAMPIOEN zonder te spelen. Meerbeek kan tot op 2 punten naderen van Moorsel, dat dit weekend niet speelt. Daarvoor moet het nummer 2 gaan winnen op het veld van Melsbroek. Maar ook bij Meerbeek, dat voor de match aan een ongeslagen reeks van 12 zit, is de scherpte er stilaan af. Het raakt tegen de luchthavenploeg maar aan 3-3 en ziet zo de titel vervliegen. Moorsel is kampioen zonder zelf in actie te komen.
Dat het beste eraf is bij Meerbeek, bewijst ook het 1-5 verlies de week erop op eigen veld tegen Kortenberg. Meerbeek wordt daardoor nog door Woluwe-Zaventem voorbijgestoken op de 2e plaats.

8-16 april 2011. Geen zege meer om titel extra in de verf te zetten (maar wel 5 punten voorsprong). Niets hoeft nog voor FCM, maar een knappe zege zou toch mooi zijn om de titel extra glans te geven. Vooral de match op Wezembeek vormt daartoe de ideale gelegenheid. Wezembeek - voor het seizoen als titelkandidaat beschouwd - stelt niet echt veel voor. Opnieuw komt FCM op voorsprong, zelfs een dubbele (0-2). Maar opnieuw verwatert het spel volledig en komt de tegenstander in de match. Zo wordt het nog 2-2.
"Een gelijkspel dat weinig glas geeft aan de kampioenploeg, maar vooral: de Zaterdageserven zetten weer geen goeie prestatie neer op het veld. Gelukkig dat FCM de titel al heeft gepakt, want de kampioen lijkt zich met veel moeite naar de eindstreep te slepen", luidt het in het verslag. PS: het feestje achteraf is er ondanks de draw niet minder om. PS: het feestje achteraf is er ondanks de draw niet minder om (zie ook de foto's en de huldiging door de gemeente Tervuren in januari 2012.

Moorsel eindigt het seizoen met een scoreloos gelijkspel tegen Wavre. Die wedstrijd was eerder uitgesteld omdat de Moorselse verlichting was afgekeurd. Racing Jet toont nog eens waarom het een serieuze titelkandidaat was en speelt Moorsel bij momenten tureluurs. En dat ondanks een rode kaart voor een Waals-Brabander al na 5 minuten wedstrijd. De match kan eigenlijk in één zin worden samengevat: "Waver combineert technisch meesterschap met snelheid, maar kan niet scoren". FCM versiert naar het einde zelf ook 2 kansen, maar slaagt er niet in de perfecte hold-up te plegen.
"Een scoreloos gelijkspel waarmee vooral FCM mag tevreden zijn. De kampioen eindigt het seizoen dus met 2 op 9. Maar ondanks dat matige einde, worden de Zaterdagreserven wel voor de tweede keer in zes seizoen kampioen van hun reeks! In het eindklassement hebben ze 5 punten voorsprong op Woluwe-Zaventem en 6 op Meerbeek", luidt de conclusie van het laatste wedstrijdverslag van het seizoen.

CONCLUSIE. KAMPIOENE!! De Zaterdagreserven van FC Moorsel zijn voor de tweede keer in zes seizoenen kampioen - je kan overigens het vorige titelseizoen hier herbeleven. Deze tweede titel is volgens waarnemers nog mooier, omdat de tegenstand van een merkelijk hoger niveau was. Moorsel slaat het hele jaar door echter allerminst een mal figuur tussen titelkandidaten als Kortenberg en Wezembeek (die allebei wat wegzakken in de loop van het seizoen), Wavre (virtueel 2e na een knap seizoenseinde), en vooral Meerbeek (13 matchen op rij ongeslagen, maar door een zwak einde pas 3e) en Woluwe-Zaventem (steeds onopvallend en misschien wat onderschat, maar toch maar mooi 2e, net als het seizoen daarvoor). Opvallend is dat FCM, ondanks de vele afgelastingen, alle topmatchen 2x speelde. Bovendien won het minstens 2 matchen meer dan de concurrentie, eindigde het met de beste verdediging van de reeks en hield het 10x de nul.

De basis voor de titel werd gelegd tijdens de reeks van 11 matchen zonder nederlaag (31 op 33) van eind november 2010 tot midden maart 2011. Net als vorig seizoen konden de Zaterdagreserven bouwen op een min of meer vaste kern. Trainer Makke deed wel beroep op 38 spelers, maar 8 daarvan deden minstens 20 van de 23 matchen mee. Dat zijn Marinho (die als enige alle wedstrijden speelde, chapeau!), Tjorven, Barvaux, Gette, Stijntje, Stupar, Meert en Fredje. Ook Robin, Wierpand, Cockx, Jo, Stone en Senne haalden minstens 10 selecties, zo staat op de statistiekenpagina.